Skip to main content

Κρεατάκια

ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΔΕΝΟΕΙΔΕΙΣ ΕΚΒΛΑΣΤΗΣΕΙΣ

“ΚΡΕΑΤΑΚΙΑ”

 

Τα “κρεατάκια” μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα των μικρών παιδιών δύσκολη και τη νύχτα τους δυσκολότερη…

 

Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις είναι λεμφικός ιστός που μαζί με τις αμυγδαλές αποτελούν μέρος του αμυντικού συστήματος του οργανισμού μας.Βρίσκονται στο οπίσθιο τοίχωμα του ρινοφάρυγγα και δεν είναι ορατά από το στόμα όπως οι αμυγδαλές.

Στα μικρά παιδιά που πρωτοέρχονται σε επαφή με ιούς και μικρόβια τα κρεατάκια υπερτρέφονται λόγω αυξημένων αναγκών για άμυνα του οργανισμου.

Η υπερτροφία ξεκινάει από τη γέννηση και φτάνει στο μέγιστο στην ηλικία των 3-5 ετών.Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν ,7-8 ετών, υποστρέφουν και κατά την εφηβεία εξαφανίζονται.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

 

Τα “κρεατάκια” συνδέονται με μία σειρά ήπιων έως σοβαρών συμπτωμάτων και παθολογικών καταστάσεων.Σε περίπτωση μεγάλης υπερτροφίας τους δυσχεραίνεται η δίοδος του αέρα από τον ρινοφάρυγγα.

Οι γονείς θα πρέπει να επισκεφθούν τον Παίδο-ΩΡΛ εάν το παιδί τους παρουσιάζει κάποιο απο τα παρακάτω συμπτώματα:

 

-Προβλήματα αναπνοής- στοματική αναπνοή

Το παιδί δυσκολεύεται να αναπνέει απο την μύτη και αναπνέει από το στόμα με αποτέλεσμα πολλές φορές σκασμένα χείλη και ξηρό στόμα.

Σε καποιες περιπτώσεις μπορεί να δούμε το λεγόμενο “αδενοειδές προσωπείο” το οποίο χαρακτηρίζεται από μισάνοιχτο στόμα,ανασηκωμένο άνω χείλος,ορθοδοντικές ανωμαλίες με τα δοντια να ” πετάνε ” προς τα έξω και τέλος θολωτή υπερώα.

 

-Δυσκολίες στον ύπνο

Το παιδί αρχίζει να ροχαλίζει. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εμφανίσει υπνική άπνοια ,δηλ. ακανόνιστη αναπνοή με παύσεις κατά τον ύπνο ,ροχαλητό και υπνηλία ή υπερδραστηριότητα και νευρικότητα την ημέρα.Στο παιδί που κάνει άπνοιες για να αντιμετωπίσει ο εγκέφαλος αυτή την κατάσταση μειώνει το βάθος του ύπνου με  αποτέλεσμα αίσθημα κούρασης,διαταραχές συγκέντρωσης και συμπεριφοράς,μειωμένη σωματική ή πνευματική ανάπτυξη. Σε σοβαρές περιπτώσεις αν δεν αντιμετωπιστούν μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιοπνευμονικά νοσήματα.

 

-Υποτροπιάζουσες ωτίτιδες-επαναλαμβανόμενα προβλήματα με τα αυτιά

Τα υπετροφικά κρεατάκια φράζουν τις ευσταχιανές σάλπιγγες ,δηλ. τα σωληνάκια εκείνα που αερίζουν τα αυτιά, με αποτέλεσμα τα τελευταία να γεμίζουν υγρό οπότε μιλάμε πλέον για εκκριτική ωτίτιδα που είναι και το πιο συχνό αίτιο βαρηκοίας σε παιδιά κάτω των 7 ετών.Το υγρό αυτό μπορεί να επιμολυνθεί οδηγώντας έτσι σε οξεία μέση ωτίτιδα.Συμπερασματικά τα “κρεατάκια” αποτελούν δεξαμενή μικροβίων με αποτέλεσμα τις συχνές ωτίτιδες στα παιδιά και η παρουσία υγρού στο αυτί μειώνει την ακοή με συνέπεια στη μάθηση και στην ομιλία του παιδιού.

 

-Ρινοκολπίτιδες-Ρινίτιδες-Αδενοειδίτιδες

Όταν τα “κρεατάκια” επιμολυνθούν , διογκώνονται σε τέτοιο βαθμό που οδηγούν σε ένρινη ομιλία και ρινόρροια. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται Αδενοειδίτιδα.

 

-Φαρυγγίτιδα

 

-Λαρυγγίτιδα

 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ και ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

Η διάγνωση γίνεται με τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού από τους γονείς και στη συνέχεια με πλήρη ωτορινολαρυγγολογική εξέταση, η οποία περιλαμβάνει ενδοσκόπηση,ακτινογραφία αδενοειδών εκβλαστήσεων και εκτίμηση της κατάστασης των παρίσθμιων αμυγδαλών και των αυτιών του παιδιού.Η επιλογή της θεραπείας είναι ανάλογη της διάγνωσης.Συνήθως αρχικά ακολουθείται συντηρητική αγωγή και προτείνουμε ρινοπλύσεις, ενώ σε κάποιους μικρούς ασθενείς χορηγούνται και αντιβιοτικά.΄Οσον αφορά την ΑΔΕΝΟΤΟΜΗ πρόκειται για χειρουργική επέμβαση που γίνεται υπό Γενική Αναισθησία.Συχνά γίνεται ταυτόχρονα με αμυγδαλεκτομή, μυριγγοτομή (επέμβαση στα αυτιά) και τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού στα αυτιά.Η διάρκεια της επέμβασης είναι σύντομη,ενώ το παιδί φεύγει την ίδια ημέρα από το νοσοκομείο και η ανάρρωσή του στο σπίτι διαρκεί 2-3 ημέρες.

 

Ως προς τον μύθο “δεν πρέπει να αφαιρεθούν τα κρεατάκια γιατί είναι φίλτρο για ιούς και μικρόβια”,αυτό ΝΑΙ ισχύει εφόσον δουλεύουν σωστά και είναι υγιή έως την ηλικία των 3 ετών.Όταν όμως διογκωθούν ,είτε λόγω συχνών φλεγμονών είτε λόγω της ιδιοσυγκρασιακής τάσης τους για υπερτροφία ,τότε παύουν να λειτουργούν σωστά σαν φίλτρο αφού φράζουν τον ρινοφάρυγγα και κατ επέκταση τα στόμια των ευσταχιανών σαλπίγγων με συνέπεια την έναρξη των επαναλαμβανόμενων προβλημάτων του παιδιού.

 

Ως προς τον μύθο “αν αφαιρεθούν σε μικρή ηλικία ξαναβγαίνουν” ,εάν η αφαίρεσή τους γίνει σωστά και δεν μείνουν υπολείμματα σπανίως υποτροπιάζουν και τότε η θεραπεία είναι οριστική.