Skip to main content

Βαρηκοΐα εκ Θορύβου (Θορυβογενής βαρηκοΐα)

Η βαρηκοία από θόρυβο είναι μια αμφοτερόπλευρη και συμμετρική βαρηκοία ως αποτέλεσμα μακροχρόνιας έκθεσης σε δυνατούς ήχους έντασης >80-85 dB σε ημερήσια διάρκεια έκθεσης 6-8 ώρες για μια περίοδο ετών.

Ο θόρυβος μπορεί να υπάρχει στην εργασία μας, σε χώρους αναψυχής ή όταν ακούμε δυνατή  μουσική ( με ή χωρίς ακουστικά)

Αυτή η συχνή έκθεση σε δυνατό ήχο προκαλεί σταδιακά ανεπανόρθωτες βλάβες στην ακοή.

Η έκταση της ακουστικής βλάβης εξαρτάται από την ηχητική ένταση,το είδος της έκθεσης( οξεία ή χρόνια έκθεση),τη διάρκεια της επίδρασης του ήχου,τη διάρκεια των φάσεων ανάπαυσης και την εξατομικευμένη ευαισθησία του καθενός μας στον θόρυβο(φυσική κατάσταση,χαρακτήρας,ιδιοσυγκρασία).

Έχουν αποδοθεί στο θόρυβο παθολογικές διαταραχές και προβλήματα στην υγεία μας γενικά όπως αύξηση της αρτηριακής πίεσης,αγγειακά νοσήματα,γαστρεντερικές διαταραχές,ακόμα και βιοχημικές διαταραχές με αύξηση της χοληστερίνης και της κορτιζόνης.

Πολλά επαγγέλματα υπερβαίνουν αυτά τα όρια και μάλιστα πολλοί νέοι τα υπερβαίνου εθελοντικά ,στα κέντρα διασκέδασης ή κατά τη χρήση των φορητών συσκευών αναπαραγωγής του ήχου.

Μιλάμε για μια νευροαισθητήρια βαρηκοία που προκαλείται λόγω βλάβης στον κοχλία ή στο ακουστικό νεύρο.

Οι έντονες δονήσεις που προκαλούνται από το δυνατό ήχο έχουν σαν αποτέλεσμα τα κύτταρα του ακουστικού οργάνου να μην αντέχουν να επεξεργαστούν τόση ενέργεια,εξαντλούνται και στο τέλος φθείρονται.

Αν αυτή η καταπόνιση συνεχιστεί τότε τελικά καταστρέφονται και επειδή δεν αντικαθίστανται από άλλα, το αποτέλεσμα είναι η μόνιμη μείωση της ακοής.

Λόγω λοιπόν της βλάβης τα ηλεκτρικά σήματα αδυνατούν να φτάσουν στο ακουστικό νεύρο, το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες μεταδίδει αυτά τα σήματα στον εγκέφαλο για να μεταφραστούν ως ήχοι.

Έχουμε μια προοδευτική βαρηκοία η οποία αρχικά εμφανίζεται με πτώση στις υψηλές συχνότητες ( κυρίως στα 4000Hz) ενώ οι υπόλοιπες συχνότητες ,που είναι και οι συχνότητες ομιλίας, προσβάλλονται αργότερα και οδηγούν σε δυσχέρεια στην κατανόηση της ομιλίας.

Στο 60-70% των περιπτώσεων συνυπάρχουν  και αμφοτερόπλευρες εμβοές τις οποίες αντιλαμβάνεται ο ασθενής ως “βουητό”, “κουδούνισμα”,”σφύριγμα” και “θόρυβο” στο αυτί.Η υπερβολική έκθεση σε θόρυβο αυξάνει και τον κίνδυνο εμβοών.Εάν ο θόρυβος είναι παλμικός(πχ. έκρηξη) ο κίνδυνος μεγαλώνει σημαντικά.Οι εμβοές ενδέχεται να αποτελούν την πρώτη ένδειξη βλάβης της ακοής από έκθεση σε θόρυβο.

Η διαδικασία αυτή συχνά διαρκεί για χρόνια γι αυτό και ο ασθενής το αντιλαμβάνεται όταν πλέον είναι αργά.

Δυστυχώς τα αυτιά και τα μάτια μας δεν σκληραγωγούνται από την ….κακή χρήση τους. Απλά “χαλάνε” και καταλήγει κανείς βαρήκοος ή ακόμη και κωφώς.

Επομένως οι μύθοι που ακούμε συχνά εμείς οι Λαρυγγολόγοι από τους ασθενείς μας “χρόνια τώρα ακούω δυνατά μουσική, έχουν σκληραγωγηθεί τα αυτιά μου”  και “εμένα ο θόρυβος στη δουλειά μου ή η δυνατή μουσική δεν με ενοχλούν” ΔΕΝ ισχύουν.

Αν μάλιστα ο ίδιος θόρυβος που ακούτε για χρόνια πλέον δεν σας ενοχλεί, δεν είναι επειδή το συνηθίσατε , είναι επειδή έχει ήδη μειωθεί η ακοή σας και τον ακούτε λιγότερο!

Γι αυτό προστατέψτε τα αυτιά σας από κάθε δυνατό θόρυβο πριν να ναι αργά.Πάρτε μέτρα προστασίας  και κάντε συχνά τεστ ακοής γιατί έτσι θα προφυλαχτείτε έγκαιρα σε περίπτωση που η ακοή σας χειροτερέψει.

Δεν είναι ντροπή να φοράτε ωτοασπίδες ή προστατευτικά ακουστικά ,είναι υποχρέωσή σας.

Οι ωτοασπίδες ή οι καλύπτρες μειώνουν το θόρυβο κατά 25-30 dB, ενώ αν φορεθούν και τα δύο μαζί πετυχαίνεται διπλάσια μείωση.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Πρόκειται για μια αργή και ύπουλη διαδικασία που καταλήγει σε σημαντικές διαταραχές της ακουστικής λειτουργίας,διαταραχές μάλιστα που μετά από ένα χρονικό διάστημα δυνητικής αναστρεψιμότητας  ή τουλάχιστον βελτίωσης αν σταματήσει ο θόρυβος ,καθίστανται τελικά μόνιμες.

Όσοι εκτίθενται σε θορύβους τοξικούς για τα αυτιά τους (κυνηγοί,μηχανικοί,ξυλουργοί,χειριστές κομπρεσέρ, γενικά κατασκευαστικές εργασίες,προσωπικό αεροδρομίου,κομμωτές,οδοντίατροι,μουσικοί,τραγουδιστές κτλ.) είναι βέβαιο πως στο μέλλον θα καταλήξουν να παραπονιούνται για εμβοές και βαρηκοία.